Zapomenuté druhy cukroví se vám představí na zámku Žleby

Stejně jako každý rok o Vánocích i letos jsme si připravili pro návštěvníky inspiraci v podobě zajímavých druhů vánočního cukroví. Ty, které vám letos představíme, však mají jedno společné – na jejich výrobu jsou potřeba oplatky.

Zapomenuté druhy cukroví

V 19. století při zavádění výroby se používaly k opékání oplatek takzvané pečicí kleště, vyráběné z litiny. Do nich se lilo jemné těstíčko svou konzistencí velmi podobné těstu palačinkovému. Oplatky se daly jíst jen tak, nebo se plnily – dodnes známé karlovarské oplatky. Z oplatek se dělaly dorty či nejrůznější druhy cukroví. U nás už se v domácnostech oplatky spíše nevyrábějí, ale tradice se zčásti dochovala. Kleště se na jejich výrobu nepoužívají, zakoupit můžete jednoduché oplatkovače, se kterými práce není tak namáhavá, anebo si lze oplatky zakoupit již hotové.

Pokud si tedy oplatky obstaráte, vykouzlit z nich můžete tyto vánocemi vonící historické recepty, které jsou velmi rychle hotové.

Tabuletky

Čtvrt libry sladkých, oloupaných mandlí se na drobounko rozseká a se čtvrtlibrou utlučeného cukru a jedním velkým bílkem v čistém rendlíčku se to do husta umíchá. Z toho udělají se na oplatky hromádky, co holubí vejce velké, doprostřed nich dá se zavařená višně, oplatky pak dají se na plech a hodinku se pozvolna v troubě pečou – spíše suší.

Citronové lusky

Udělej ze čtvrt libry cukru bílý led - utluč čtvrt libry pěkného cukru na mouku a prosej ho (tak se to musí stát na každý led), pak ho dej na šáleček, přidej k němu z jednoho bílku sněhu, a hodně to tři, potom do toho naceď z půl citronu šťávu, tak led pěkně zbělí; musí se ale nejméně půl hodiny míchat. Do ledu přimíchej čtvrt libry oloupaných, na nudličky rozkrájených, sladkých mandlí. Nastříhej z oplatků kousky co prst široké a rovněž tak dlouhé, namaž je tím ledem, posyp je na drobno rozsekanými pistáciemi; dej je na plech a usuš je v troubě.

Placičky kokosové

Utři 14 dkg vanilkového cukru se 2 žloutky a sněhem z 1 bílku a přimíchej pak 14 dkg na nudličky rozkrájeného ořechu kokosového a 3 1/2 dkg mouky. Nyní si omoč nůž do bílku a nanes jím hmotu na kulaté oplatky a rovnej ji do kulata. Pak polož na tyto placičky rozpůlené mandle a posyp je cukrem. V mírně teplé troubě nech je oschnouti.